top of page

 Exhibitions 

Letters and characters -
Georgeta Năpăruș

20/09/2017 - 20/10/2017

 

Universul multiplu al Georgetei Năpăruș

 

Întregul destin uman ÅŸi artistic al Georgetei NăpăruÈ™ s-a construit încetul cu încetul, prin sondarea neobosită a unei lumi aparent dispărută din orizontul omului contemporan. Cu o vervă ieÅŸită din comun, dublată de o ironie tandră ÅŸi de o melancolie profundă, ea a reactualizat momentul irepetabil în care infinitele variante ale vieÅ£ii s-au întâlnit ÅŸi au coabitat paradiziac, fără nici o urmă de vană dorinţă a supremaÅ£iei. Umanul, în ipostaza lui mitică, aÅŸezat în spaÅ£iul unei etnografii difuze, zoologicul ÅŸi insemnele unor civilizaÅ£ii atemporale au trăit permanent în acelaÅŸi unic registru al unei lumi nediferenÅ£iate.

Derivate, aparent, din eposul folcloric ÅŸi din suculenÅ£a narativă a imaginarului rural, ca un simplu exerciÅ£iu ludic sau doar ca un imens spectacol suficient sieÅŸi, compoziÅ£iile Georgetei NăpăruÅŸ sunt, de fapt, comentarii ample asupra creaÅ£iei, asupra energiilor generatoare ÅŸi a imperativului fiinÈ›ei. Asemenea Creatorului însuÅŸi, care nu alege, nu explică ÅŸi nu părtineÅŸte, Georgeta NăpăruÅŸ priveÅŸte totul cu aceeaÅŸi uimire ÅŸi cu o egală iubire.

Fie că este vorba despre diseminări de forme pe un câmp unic, fie despre ordonări severe pe registre diferenÅ£iate, ochiul artistei operează în acelaÅŸi plan ÅŸi refuză orice tentaÅ£ie a ierarhizării. Personajul solitar ÅŸi schematic, asupra căruia se revarsă tonuri ÅŸi transparenÅ£e, modulări cromatice ÅŸi separaÅ£ii grafice de o inepuizabilă bogăţie, anatomia zoologică ori schiÅ£a unei construcÅ£ii tehnice trăiesc cu egală îndreptăţire într-un spaÅ£iu comun ÅŸi neviciat de abuzurile unui regn în detrimentul celuilalt. Dacă există, în cele din urmă, o anumită focalizare a interesului, ea este exprimată nu printr-o acÅ£iune deliberată ÅŸi lucidă, ci doar prin puterea de sugestie, ca în desenele copiilor, a imprevizibilei perspective afective. Supradimensionarea unei forme, accentuarea ei cromatică, interferenÈ›a registrelor sau decupajul subtil, pe un fond de un rafinament extrem, sunt modalităţile majore de orientare a privirii ÅŸi de subminare a riscului monotoniei.

Chiar dacă succesiunea registrelor pe verticală ÅŸi ritmica elementelor pe orizontală par a constitui suportul unei lecturi narative, în fapt imaginile Georgetei NăpăruÅŸ reprezintă tot ce poate fi mai îndepărtat de epica exterioară sau de orice altă formă de retorism. Pentru că, în ciuda asocierii lor în acelaÅŸi plan, formele sale nu comunică între ele altfel decât plastic. DeÅŸi apropiate, ele trăiesc autonom, deÅŸi juxtapuse, ele sfârÅŸesc prin a fi solitare. Tabloul devine, astfel, o imagine extinsă a lumii ÅŸi o metaforă dezvoltată a realităţii însăşi. Dar a unei realităţi care a ieÅŸit din amorf ÅŸi trăieÅŸte deplin experienÅ£a maximei diversităţi într-o exemplară unitate. Într-un anume fel, artista reia, la altă scară, mai puÅ£in mecanică ÅŸi, în consecinţă, mai puÅ£in previzibilă, visul totalizator al lui Arcimboldo. Numai că portretul iese acum din particular, din rigoarea lui antropomorfă, ÅŸi se extinde până la aparenta disoluÅ£ie. Însă strategia percepÅ£iei rămâne, oarecum, neschimbată. Ochiul trăieÅŸte în aceeaÅŸi fluctuaÅ£ie, în aceeaÅŸi abisală indecizie, constrâns permanent să alerge între parte ÅŸi întreg. Între un întreg infinit ca forţă de proliferare, ce trece dincolo de constrângerile fizice ale spaÈ›iului, ÅŸi o parte ea însăşi mărturie a întregului prin bogăţia sugestiilor coagulate pe un câmp bine determinat.

Asemenea lui Arcimboldo, Georgeta NăpăruÅŸ creează metonimii plastice ÅŸi redefineÅŸte noÅ£iunile în sfera imaginarului. Eposul ei, atât de confortabil ÅŸi de generos la prima vedere, este, în profunzimea lui, o încercare patetică de a salva pluridimensionalitatea unei lumi subminată de ignoranţă ÅŸi mereu ameninÅ£ată de uitare. Acolo unde privirea încearcă să desluÅŸească istorisiri, poveÅŸti mărunte ÅŸi bucurii simple, aÅŸteaptă, încă necercetate, principii, forme emblematice, reflexe ale unor existenÅ£e primordiale. Pentru că oricât ar părea de familiare personajele, bestiarul ÅŸi întregul inventar al Georgetei NăpăruÅŸ, ele nu sunt nici consecinÅ£a abilităţii mimetice, nici simplă recuzită în amenajări butaforice, ÅŸi nici accente mai tari de culoare locală.

Atemporale, ca niÅŸte păpuÅŸi neolitice aduse în bidimensional, abia desprinzându-se din fundaluri magmatice, aceste forme sunt inciziile magice ale unei memorii redeÅŸteptate. Dacă uneori le însoÅ£esc umorul ÅŸi ironia, dacă o bucurie difuză răzbate din toate ungherele imaginii ÅŸi voluptatea exprimării se contopeÅŸte cu întregul ceremonial plastic, nu înseamnă nicidecum că în statica atemporală se insinuează agenÅ£ii relativismului. Ci doar că totul capătă suflu vital ÅŸi prezenţă nemijlocită.

Georgeta Năpăruş știe să conjuge inconfundabil sentimentul duratei cu irizările clipei, arhetipalul cu spontaneitatea şi enunţul sever cu jubilaţia privirii.

Pavel Șușară

​

​

Timp de aproape patruzeci de ani, de-a lungul carierei întinse între 1957 È™i 1996, Georgeta NăpăruÈ™ a fost cunoscută pentru pictura ei. În anii ’90, a început să experimenteze cu arta obiect („Calul” de la MNAC, figurinele de pâine, tabla de go, abacurile pictate). În ultimii doi ani de viață, limitată în miÈ™care din cauza bolii, a produs un număr de minimum 120 de desene È™i acuarele, aflate astăzi în câteva colecÈ›ii particulare. ExpoziÈ›ia de față prezintă circa jumătate din această operă, punând în lumină o latură nouă È™i surprinzător de vie a operei artistei. Grafica apare mai mult ca un început, deÈ™i este născută sub ameninÈ›area sfârÈ™itului, într-un omagiu fără pretenÈ›ii adus creativității.

Ilie Grigorescu

bottom of page